Sosyal Medya

Güncel

Emperyalizmin Suriye’yi bölme planı - Ahmet Varol yazdı

Fakat şunu özellikle belirtelim ki emperyalist ABD’nin ihanet çeteleriyle işbirliğinden yararlanarak çizmek istediği haritada kurdurmak istediği devlet gerçekte bir Kürt devleti değil küresel emperyalizmin çıkarlarının bekçiliğini yapacak uzak karakol olacaktır. Bunun örneğini yakın zamanda Eritre tecrübesiyle gördük.



Ahmet Varol - Yeni Akit

ABD’nin PKK’nın Suriye uzantısı durumundaki PYD’yi silahlandırmasının ve onun militanlarına askerî eÄŸitim vermesinin gerekçesi görünüşte IŞİD’e karşı savaÅŸ. IŞİD’in ise oyunun bir parçası olduÄŸu artık bütün açıklığıyla gün yüzüne çıkmıştır. Henüz IŞİD onun rüzgârına kapılan birtakım gençlerin imha edilmesi için deÄŸirmen görevi görmeye devam ettiÄŸinden varlığına müsaade ediliyor. Ona ihtiyaç kalmadığında sahadan çekilmesi de fazla zaman almayacaktır. Asıl mesele küresel emperyalizmin bölgenin haritasını yeniden çizmek için oynadığı oyunlardır. Bu oyunlarda ÅŸimdilik IŞİD’e de ihtiyaç var ve ABD, bölgede oluÅŸturmak istediÄŸi yeni bir uzak karakolun askerî mekanizmasını ÅŸekillendirmenin çabaları içindedir. 

DireniÅŸ güçlerinden aldığı bölgeleri PYD’ye teslim ederek bu örgütün hâkimiyet sahasının geniÅŸlemesine yardımcı olan IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde de büyük bir ihanet içinde olduÄŸu ortaya çıkmıştır. Fakat bir yandan PYD’nin hâkimiyet sahasını geniÅŸletmesi için önceden bazı bölgeleri direnişçilerden alırken bir yandan da etki alanına aldığı gençlerin imha edilmesi için onları savaÅŸa sürmesi gerekiyor. Yani çok yönlü ve stratejik bir savaÅŸ veriliyor. 

Emperyalizmin bu oyunda IŞİD’i bir düşman ve hedef olarak göstermesi tamamen taktiktir. Bu örgütün izlediÄŸi siyasetin ve sergilediÄŸi tavrın Ä°slâmî hareketin imajına her yönden zarar verdiÄŸi ortada. Öte yandan savaşı da sanıldığı gibi bölgede Ä°slâmî direniÅŸle savaÅŸ halindeki güçlere karşı deÄŸil doÄŸrudan Ä°slâmî direniÅŸe karşıdır. Bunu en baÅŸta taraftarlarına verdiÄŸi mesajlarda görüyoruz. Kendine Ä°slam Devleti adı verdiÄŸinden kurduÄŸu sözde devlete beyat etmeyenleri mürtet sayıyor ve “mürtetlerle savaÅŸ kâfirlerle savaÅŸtan önce gelir” diyerek mensuplarını direniÅŸ güçlerine karşı savaÅŸa sevk ediyor. 

Emperyalizm IŞİD’e karşı savaÅŸtığını ileri sürerek bölgede hâkimiyet sahasını geniÅŸletmesine fırsat verdiÄŸi PYD’ye ise güçlü bir askerî mekanizmaya sahip büyük bir kanton oluÅŸturma fırsatı vermek istiyor. Uzun vadede ise bu kantonun devlet haline gelmesi vaadinde bulunuyor olması kuvvetli ihtimaldir. 

Küresel emperyalizmin Sudan’a karşı desteklediÄŸi Güney Sudan ve Endonezya’ya karşı desteklediÄŸi DoÄŸu Timor savaÅŸlarından daha yakın zamanda devletle çıkmış olması ona cesaret verdi ve bu tecrübelerini önemsiyor. O yüzden Türkiye’ye karşı terör eylemlerine devam eden örgütün Suriye kanadını deÄŸiÅŸik yönlerden desteklemesi de ona cesaret verme amaçlı bir basamak oluÅŸturma çabasıdır. 

Bu ihanet çetesinin Suriye’de oluÅŸturduÄŸu kantonlar bölgede yeni bir güç ortaya koyacak ve bölge siyasetini etkileyecek bir devlet kurulması için yeterli deÄŸildir. O yüzden IŞİD çetesiyle perde arkasında kurulan iÅŸbirliÄŸi ile oynanan oyuna baÄŸlı olarak hâkimiyet alanını biraz daha geniÅŸletmesine imkân tanınması isteniyor. PKK terörünün Suriye uzantısı durumundaki örgüte açıktan silah verilmesinin gerekçeleri de bu yolla oluÅŸturuldu. 

Fakat ÅŸunu özellikle belirtelim ki emperyalist ABD’nin ihanet çeteleriyle iÅŸbirliÄŸinden yararlanarak çizmek istediÄŸi haritada kurdurmak istediÄŸi devlet gerçekte bir Kürt devleti deÄŸil küresel emperyalizmin çıkarlarının bekçiliÄŸini yapacak uzak karakol olacaktır. Bunun örneÄŸini yakın zamanda Eritre tecrübesiyle gördük.

Emperyalizmin bu kirli oyununda güçlü bir Türkiye istememesinin ve ona karşı yeni bir tehdit unsuru oluÅŸturmak istemesinin ise birinci derecede rolü var. ABD’nin PYD’yi silahlandırmakla ilgili piyasaya sürdüğü yalanlar kimseyi yanıltmamalı. Bu silahlar gerçekte Türkiye’ye karşı tehdit aracı olarak kullanılmak üzere verilen silahlardır. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.